ALES Nedir?
Açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı olan ALES, ÖSYM tarafından Türkiye genelinde yılda üç defa düzenlenen; yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ve akademik kadrolara yapılacak atamalar için gerçekleştirilen sınavdır. ALES puanı ile tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına, araştırma-öğretim görevlisi, uzman çevirici, okutman gibi akademik personel kadrolarına ya da doktora programlarına başvurulabilmektedir. Aynı zamanda ALES, lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilecek adayların belirlenmesinde de belirleyici olan sınavdır.
ALES Kursu Nedir?
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı, tezli veya tezsiz yüksek lisans yapmak isteyen ya da akademik kadrolara başvurmak isteyen bireylerin girdiği bir değerlendirme sınavdır.
Bu noktada ALES’e çalışmaya başlayacak adayların yapması gereken ilk şey hedeflerine uygun sınav türünü belirlemektir. Adaylar girmek istedikleri kurumun talep ettiği puan türüne göre çalışmalıdır. Çünkü sınav sözel ve sayısal olarak iki ana alandan oluşmakta ve çözeceğiniz soruların katsayıları başvuracağınız kurumlara göre hesaplanmaktadır. Sayısal puan türü ile alım yapacak kurumlar için adaylar ağırlığını sayısal alana vermeli sözel ağırlıklı alanlarda alım yapacak kurumlara başvuracak adaylar ise çalışma ağırlıklarını bu alana yöneltmelidirler. Sınav da alan dışı soru çözmek de ekstra puan alınmasına fayda sağlayacağı gibi bunlar için titiz bir çalışma süreci ve eğitim disiplini gerekmektedir.
Bu noktada ALES’e hazırlanan adaylara yardımcı olan kurslar, özel eğitim merkezleri ve dershaneler bulunmaktadır. Sınavdan yüksek bir puan almak isteyen veya kendi kendine ders çalışmada zorlanan bütün adaylar bu sisteme kaydolarak daha sağlıklı bir sınav hazırlık süreci geçirebilmelidirler. Düzenli ve disiplinli bir şekilde devam edilecek dersler sınav sonucunda öğrenciler için mutlak başarı şansı oluşturacaktır.
ALES Kursu Eğitim İçeriği Nedir?
ALES’e giren adaylar sayısal ve sözel dersler çerçevesinde oluşturulmuş bir sınava dahil olacaktır. Sayısal testler adayların mantıksal muhakeme becerisini ölçerken soru sayısı olarak belirlenen sayı 50 olarak belirlenmiştir. Sınavın sözel kısmında soru sayısı yine 50 olarak belirlenmiş olup adayların kavrama yetenekleri değerlendirilecektir. Sözel testte de adaylara 50 soru sorulmaktadır. Adayların yetenek ve bilgilerini ölçebilmek için sorulan bu soruların içerik dağılımı ise çeşitli konular baz alınarak hazırlanmıştır.
ALES Kurslarına katılım gösteren öğrenciler bu süreçte ALES kapsamında belirlenmiş tüm konuları eğitim içeriği olarak görecektir. ALES konuları şu şekildedir;
- Matematik
- Geometri
- Sayısal Mantık
- Türkçe
- Mantıksal Akıl Yürütme (Sözel Mantık)
Süreçte konu dağılımı ise ;
- Matematik
Temel Kavramlar
Çözümleme
Bölme ve Bölünebilme
Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok
Rasyonel Sayılar
Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer
Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma
Üslü Sayılar
Köklü Sayılar
Denklemler
Oran-Orantı
Sayı ve Kesir Problemleri
Yaş Problemleri
İşçi ve Havuz Problemleri
Hareket Problemleri
Yüzde, Kar-Zarar ve Faiz Problemleri
Karışım Problemleri
Kümeler
İşlem
Saymanın Temel İlkesi ve Olasılık
- Geometri
Doğruda Açılar
Üçgende Açılar
Üçgende Uzunluk ve Alan
Üçgende Açıortay, Kenarortay ve Benzerlik
Dörtgenler
Çember ve Daire
Analitik Geometri
Katı Cisimler
- Sayısal Mantık
Grafik Yorumlama ve Tablo Okuma
Şekil Yetenek ve Sayı Dizileri
Mantıksal Muhakeme Problemleri
- Türkçe
Sözcükte Anlam
Cümlede Anlama
Anlatım Biçimleri
Paragraf
Anlatım Bozuklukları
- Mantıksal Akıl Yürütme
Şifreleme, Şifre Çözümleme
Sözel Akıl Yürütme ve Sözel Zekâya Dayalı Problem Çözme
ALES Kursuna Kimler Katılabilir?
ALES’e kurslarına herhangi bir lisans derecesinden mezun olmuş veya olmak üzere olan tüm adaylar katılım gösterebilmektedirler. ALES’e girmek için belirtilmiş mevcut bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Başvuru işlemlerini başarılı bir şekilde tamamlayan ve başvuru ücretini zamanında yatıran tüm adaylar bu şekilde sınav sistemine dahil olmuş olurlar.