LGS Nedir?
İlk kez 2017- 2018 sınav döneminde uygulanan Liselere Geçiş Sistemi, ortaöğretimden liseye geçme durumunda olan öğrencilere yönelik bir MEB sınavıdır. LGS sınavı, 8.sınıf öğrencileri kapsayan bir yeterlilik sınavı olarak Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, İngilizce, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine yer verir. İki oturum hâlinde uygulanan sınavda toplam, 90 soru sorulur. Sözel ve sayısal olarak iki bölüme ayrılan LGS, temel olarak PISA soruları baz alınarak hazırlanan bir sınavdır. Sınav, eski sistem TEOG’a göre daha çok beceriyi ölçmeye dayalı bir program sunar. Bundan dolayı da LGS kursları aracılığıyla sınava hazırlık yapılır.
LGS Hazırlık Kursları Nelerdir?
LGS kursları, iki oturum şeklinde uygulanan sözel ve sayısal alan derslerine en iyi performansla hazırlanmaya önayak olur. Kurslar, ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin kazanım elde etmelerine dayalı bir sınav programı uygular. LGS kursları, öğrencilerin sınava hazırlanmalarına yönelik kapsamlı bir eğitim süreci sunar. Öğrenciler de hedefledikleri puanı elde etmek için sınav konularını içeren kurslara başvurur. LGS kursu, MEB eğitim müfredatına uygun konu anlatımları aktararak öğrenci merkezli bir program hazırlar. Ayrıca çoğu LGS kursu, rehberlik ve danışmanlık hizmetini de öğrencilere açar.
Kursların en büyük faydası ise 2018 yılında değişen sistemi baz alarak öğrencilerin ‘’yeni nesil” soruları çözebilmelerini desteklemektir. LGS merkezi sınavına göre öğrencilerin; okuduğunu anlayıp yorumlama, analiz edebilme ve problem çözme becerileri edilmeleri gerekir. LGS sınavı da buna yönelik bir ölçüm ve değerlendirme sistemi uygular. Kurslar aracılığıyla da bu ölçüm sınavı referans alınarak sınava hazırlık yapılır.
LGS hazırlık kurslarının genel ders içerikleri ise şöyledir:
- Temel Türkçe Konuları ve Okuduğunu Anlama Becerileri,
- Temel Matematik Konuları ve Problem Çözme Becerileri,
- Temel Sosyal Bilimler Konuları,
- Temel Fen Bilimleri Konuları,
- İngilizce Konuları,
- Sınav Sorularının Çözümü,
- Deneme Sınav Uygulaması,
- Birebir Ders Anlatımı,
- Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uygulaması.
Kursun ders içerikleri, yüz yüze ders ortamında aktarılabileceği gibi online yöntemle de aktarılabilir. Online LGS kursları da öğrencilerin hedeflerine yönelik ders içerikleri ve programı sunar. Ayrıca bu kurslar aracılığıyla öğrencinin kendine vakit ayırması da mümkündür.
Online LGS Kursu Faydalı mıdır?
Online LGS kursları, evden çalışmak isteyen ve daha az maliyet ödemek isteyen öğrencilere yöneliktir. Yüz yüze ders ortamında olduğu gibi online LGS kursu da konu anlatımını ağırlık vererek öğrencinin net ortalamasını artırmaya hedefler. Yine bazı online LGS kursları, online rehberlik hizmeti sunarak da öğrencinin psikolojik olarak sınava hazırlanmasına önayak olur. Online LGS kurs programlarında genel olarak canlı ders, video içerik, PDF konu anlatımları, online denemeler ve soru çözümlerine yer verilir.
LGS Hazırlık Kurslarına Kimler Katılmalı?
LGS kursları, ortaöğretim son sınıf yani 8. Sınıf öğrencilerine açıktır. Son sınıf öğrencileri başta Türkçe ve Matematik olmak üzere tüm derslerden başarılı bir sonuç almak için kapsamlı LGS kurslarını tercih edebilirler. Kursa katılan öğrenciler, kendi hedeflerine göre daha başarılı sonuçlar elde edebilirler.
LGS Hazırlık Kursu Ne İşe Yarar?
LGS sınavına hazırlık kursları, 8. Sınıf öğrencinin sınav konularına ve sınavda ölçülecek becerilere aşina olmasını sağlar. LGS, daha önceki sınav TEOG’a göre biraz daha sözel ve sayısal becerileri ölçmeye dayalı bir sınavdır. Bundan dolayı da LGS’den başarıyla ayrılmak isteyen bir öğrenci, yalnızca sözel ya da sayısal becerileriyle öne çıkamaz. Öğrencinin, her iki alanla da ilişkili olan tüm derslerden başarılı olmayı hedeflemesi gerekir.
Ayrıca LGS kursu, rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunarak öğrencinin sınav kaygısına karşı neler yapabileceğini de aktarır. Geniş çaplı konu anlatımları ve soru çözümleri ile karşılaşan öğrenci, net sayısını da nasıl artıracağını görmüş olur. LGS kurslarında geçmiş yılların sınav soruları da eğitim sürecinde işlenir ve en çok sorunun çıktığı konular üzerinde durulur. Özellikle öğrencileri zorlama potansiyeli yüksek olan sayısal mantık soruları ve okuduğunu yorumlama becerisi için kurstaki bilgi akışına ihtiyaç olabilir. Yine öğrencinin deneme sınavları aracılığıyla kendini ölçmesi de mümkün hâle gelir. Genel olarak kurslar; anadolu liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, ve anadolu imam hatip liselerine geçiş yapmayı hedefleyen ve bu hedefe yönelik çalışmak isteyenler, bilgi akışı sağlar.
LGS Kursu Kazanımları
LGS hazırlık kurslarına katılan öğrenciler;
- Temel Türkçe ve Temel Matematik branşlarında eksik kaldıkları konuları tespit edebilirler,
- Eşit öneme sahip Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri branşında öne çıkan konuları, öğretmenlerle istişare edebilirler,
- Psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmeti alarak sınav sürecinde psikolojilerini en iyi şekilde yönetebilirler.
- İstedikleri liseye geçebilmek için kaç nete ve sıralamaya ihtiyaç olduğunu, rehberlik birimi ile görüşebilirler,
- Deneme sınavları aracılığıyla mevcut sınav performanslarını görebilirler,
- LGS’de ölçüme tabi tutulan becerileri nasıl elde edebileceklerini öğrenirler.
- Kendileri ile uyumlu düzenli ders programını rehberlik birimi ile birlikte hazırlayabilirler.
LGS’ye Nasıl Çalışılmalı?
LGS’de sözel alandan 50 soru, sayısal alandan ise 40 soru sorulur. Öğrenciler, MEB müfredatına uygun olarak hedefledikleri sıralamaya etki edecek ders konularını ve sorularını tespit ederler. İstenilen başarı puanlarını elde etmek için de düzenli takip edilecek bir ders programını etkinleştirirler. Kurslar aracılığıyla veya bireysel çalışma ile öğrenci, eksikliklerini tespit ederek çalışmaya başlayabilir. Bu aşamada, zaman yönetimini uygulayarak kendine göre bir çalışma temposu belirleyebilir. Yine katıldığı LGS kursunun rehberlik birimi ile görüşerek kendisine en uygun çalışma programını hazırlayabilir. Sınav sistemine uygun olarak sözel ve sayısal beceri ağırlıklı derslere daha fazla önem verebilirler.