Ana SayfaKurslarBilgisayar, BilişimBilgisayar İşletmenliği Kursu

Bilgisayar İşletmenliği Kursu

Bilgisayar İşletmenliği Nedir?

Bilgisayar işletmenliği, kamu ve özel sektör kurumlarında yeri olan bilişim mesleklerinden biridir. Bilgi-işlem departmanında çalışan bilgisayar işletmeni, alan bilgilerine sahip olarak kurumun bilişim işlerini üstlenir. Bilgisayar işletmenliği, bilhassa kamuda önemsenen bir meslek olarak öne çıkar. Özel sektörde ise çoğu işletmede olan bilgi-işlem departmanı için bilgisayar işletmeni istihdam edilir.

Bilgisayar İşletmenliği Kursu Nedir?

Meslek edindirme eğitimleri arasında istihdamı en çok yapılan mesleklerden biri de bilgisayar işletmenliğidir. Hem kamuda hem de özel sektörde karşılığı olan bilgisayar işletmenliğinin, üniversite eğitimi olarak karşılığı bilgisayar operatörlüğü bölümüdür. Tercih edilen bir diğer eğitim seçeneği ise bilgisayar işletmenliği kursudur. Bilgisayar işletmenliği kurs programları, istihdama yönelik ilgili kişilere fırsat yaratmak için verilir. Özellikle 6225 nitelik kodu gereğince önemli bir şartı karşılamak için sertifikalı eğitim programı tercih edilir.

Bilgisayar işletmenliği kursu, kısa ve uzun süreli olabileceği gibi yüz yüze ve online eğitim alternatiflerine de sahiptir. Ayrıca kamuda çalışmak için MEB onaylı, özel sektörde iş bulmayı kolaylaştırmak için ise üniversite veya kurum onaylı sertifika seçenekleri de vardır. Uzaktan eğitim bilgisayar işletmenliği, halihazırda çalışanlara ve daha kısa süreli eğitim görmek isteyenlere uygundur. Uzaktan eğitim yoluyla verilen kurslar da MEB onaylı sertifika verebilir. Yüz yüze bilgisayar işletmenliği kurs programı ise bilgisayar operatörlüğü konusunda uzmanlaşmaya yöneliktir. Genel olarak eğitim seçenekleri; meslek edindirme, bilgisayar bilgisi kazanma ve kamuda istihdam yaratma amacı taşırlar.

Mesleğin işlenişine dair önemli bilgiler sunan kurs, bilgisayar işletmeni ne iş yapar sorusunu odağa alarak bilişim işlerinin nasıl gerçekleştiğine değinir. Genel olarak bilgisayar işletmeni yetiştirme amacı taşıyan programların içerikleri şu şekildedir:

  • Bilgisayarın Temelleri
  • Bilgi Teknolojisi Temel Kavramları
  • Bilgisayar Uygulamaları
  • Windows İşletim Sistemi
  • Bilgisayar Donanımı ve Yazılımı
  • Kullanıcı İşlemleri
  • Ofis Programları Kullanımı
  • Ağ ve İnternet Güvenliği
  • Bilgisayar Operatörü Görevleri
  • E-Posta Yönetimi
  • Bilgisayarda Siber Güvenlik Kavramları
  • Uygulama Örnekleri

Kursların ders içeriği birbirinden farklı konular içerse de genellikle ofis programlarının etkin bir şekilde kullanımı ve teknik altyapı işlemleri üzerinde durulur. Yine bilgi-işlem departmanındaki rutin işlerin nasıl uygulandığı da eğitimdeki yerini alır. Meslek edindirme, MEB onaylı ve bilişim eğitimleri arasında yer alan bilgisayar işletmenliği kursu, kamuda atama ve özel sektörde istenen bilgisayar bilgisi için en işe yarar sertifikalı programlardan biridir. Eğitim içerikleri de temel ve genel kavramları aktararak bilgisayar kullanımının günlük ve iş hayatında yerine odaklanır. Eğitime katılan kursiyerler, başarılı sınav deneyimi sonrasında kursun sertifika türüne göre MEB onaylı veya kurum onaylı sertifika alırlar.

Bilgisayar İşletmenliği Eğitimine Kimler Katılabilir?

Bilgisayar işletmenliği eğitiminin genel hedef kitlesi, hemen hemen her meslek grubundaki kişilerdir. Bilgisayar bilgisi temel düzeyde kalmış, internet kullanımına dair yeni bilgiler öğrenmek isteyenler ve esasen bilgisayar işletmeni olmak isteyenler, kursun asıl hedef kitlesidir.

Ayrıca bilgisayar programcısı olmak isteyenler de kariyerlerinde adım adım ilerlemek için başlangıçta bilgisayar işletmenliği eğitimini tercih edebilirler. Genel olarak kurum onaylı sertifika programına, bilgisayar bilgisini geliştirmek isteyenler, MEB onaylı eğitime ise kamudaki iş pozisyonuna başvuruda bulunmak isteyenler katılabilir.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bilgisayar işletmeni, kamu kurumlarında çalışmaya başlamak için MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası almak zorundadır. Kamu kurumlarına bilgisayar işletmeni olarak atanma şartını belirleyen 6225 nitelik kodudur. Bu koda göre örgün eğitim hayatında bilgisayar kullanımıyla ilgili dersi tamamladığını kanıtlamayanlar, MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası almak zorundadır. Daha önceki eğitim hayatında bilgisayar ile ilgili ders almış olanlar, transkript yoluyla bunu belgelerler. Bu kişiler, isteğe bağlı olarak bilgisayar işletmenliği kursuna katılarak mesleğe daha hazır hissedebilirler. Eğitim almamış olan kişiler ise kadroya atanmak için zorunlu olarak sertifika alırlar.

Kursun temel amacı olan sektöre bilgisayar işletmeni kazandırma misyonu, sertifikanın da öne çıkan yararlarından biridir. Sınavları başarıyla tamamlayan kursiyerler, bilgi-işlem departmanında çalışmaya hak kazanacak bilgiler edinirler. Sertifika da kazanılan bilgileri kanıtlamanın bir yolu olarak kursiyerin işe alımında avantaj yaratır. Bununla birlikte bilgisayar işletmenliği sertifikası yalnızca ilgili işe başvurmak için işe yaramaz. Farklı iş alanlarında çalışmak için de bilgisayar bilgisini kanıtlayan eğitimlere ve sertifikalara ihtiyaç vardır. Alınan sertifika, en az orta düzeyde bilgisayar bilindiğini kanıtlar ve ilgili işlerde bilgisayar kullanımına aşina olunduğunu gösterir.

Bilgisayar İşletmeni Nerede Çalışır?

Bilgisayarların teknik kurulumu ve işlemleri ile ilgilenen bilgisayar işletmeni, bilişim veya bilgi-işlem departmanında çalışır. Kamu sektöründe de kadrosu bulunan meslek, devlet kurumlarında bilgisayardan sorumlu memur olmayı içerir. İlgili nitelik kodunu karşılayan ve KPSS’den istenilen puanı elde eden adaylar; üniversiteler, hastaneler, bakanlıklar ve belediyelerde çalışabilirler. Özel sektörde bilgisayar işletmeni olma hedefi için ise biraz daha çaba sarf etmek gerekir.

Birbirinden farklı sektörlerde yer alabilen bilgisayar işletmenleri, bu sektörlerin işlerine uygun olarak niteliklerini geliştirirler. Örneğin, bazı iş alanlarında bilgisayarın donanım ve yazılım çalışmaları ile ilgili bilgi işlem sorumlusu aranır. Bazı çalışma alanlarında ise bilgisayarın teknik altyapı sorunları ve güvenliği ile ilgili uzmanlaşmış bilgisayar işletmenleri istenir.

Meslek edindirme eğitimlerinden biri olarak bilgisayar işletmenliği, meslekte ilerlemenin ilk adımını gerçekleştirir. Yine en işe yarar bilgisayar eğitimlerinden birisi olarak bilişim bilgisini artırmak için en ideal başlangıç alanlarından da biridir. Özel sektörün çoğu iş alanında çalışma imkânına sahip olan bilgisayar işletmeni, genellikle bilişim, eğitim ve STK ile ilgili kurumlarda yer alır. Eğitim kurumlarının bilgi-işlem departmanında bulunan işletmen, bilişim sektöründe ise kendisi gibi diğer bilişim personelleriyle iş birliği içinde çalışır.

Bilgisayar İşletmeni Olmak İçin Gereken Özellikler

Bilgisayar işletmeni olmak için öne çıkan niteliklerinden biri, alan bilgisini artırmaya açık olmaktır. Bilgisayar işletmeni sadece ofis programlarını kullanan ve bilgisayarla ilgili sorunları çözen kişi değildir.

Özel sektörde ilerlemek ve tercih edilen bir bilgi-işlem sorumlusu olmak için mesleki bilgilerinin artırılması şarttır. Tek bir kurs veya sertifika, bilgisayar işletmenliği yetkinliklerini geliştirmez. Uzun ve farklı sektör deneyimleri, farklı bilişim eğitimleri ve yabancı dil kullanımı, iş alanında bilgi ve yetkinlik edinmenin yollarındandır. Yine bilgisayar işletmeni yetkinliklerine sahip olmak için ön lisans veya lisans mezunu olmak da aranan özelliklerden arasındadır. Kamuda olmasa da özel sektörün iş ilanlarında en az 2 yıllık bölümlerden mezun olma şartı yazılır. Ayrıca bilişim-bilgisayar alanına yakın bölümlerinden mezun olmak da istenen şartlar arasında yer alır.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar

Editörlük Eğitimi

Barmenlik Kursu

Tekvando Kursu

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.